„Hospodské“ počty – druhá část

„Hospodské počty“ – druhá část

Co se týče zaplacení účtu, tak se také nebojte ozvat! Protože pokud tak neučiníte, budete to Vy, kdo bude odírán o peníze, protože na každé ošizené porci jídla, pití i účtu vydělává tento nepoctivý poskytovatel restaurátorských a hospodských služeb.

To, jestli kasírujícímu poskytnete nějaké to spropitné, za to jak, Vás po celou dobu Vaší přítomnosti v zařízení, obsluhoval, je zcela na Vašem posouzení. Nikdo po Vás nesmí požadovat „dýžko“, které bude započítané jakoby rovnou do účtu.

Je faktem, že mnoho poctivých hospodských jsou „házeni do pytle“ s těmi nepoctivými, a pak jsou šikanováni svými hosty. Bohužel je to realitou dneška a tito poctivci musí mnoho přetrpět.

A Vy, milí hosté, nenechte se odradit jednáním některých jednotlivců, nebojte se říci svůj názor nahlas a upozornit na pochybení. Totéž se Vám snadno může stát i jinde, než – li v restauraci. Např. v obchodě, kde Vám nechtěně vrátí méně než mají.

I chybami se člověk učí a nikdo z Vás není dokonalý. To že máte třeba špatně spočítanou útratu, nemusí ihned znamenat, že to dotyčný udělal úmyslně, mohlo k tomu dojít pouze náhodou a špatnými počty.

A, Vy milí nepoctiví, nemyslete si, že se na Vaše triky nepřijde. Ne všichni spoléhají na Vaši poctivost a útratu si vždy pečlivě přepočítají než Vás požádají o konečné zaplacení. Sice Vám může leckdo říci, že se to nedělá, počítat si účet před ostatními u stolu, ale pokud je host již po několikáté takto ošizen, chce se nějak bránit a zamezit předem tomu, že budou opětovně obráni o peníze.

Nebojte se, jsou to pouhé výjimky, tito nepoctivci, ale pokud již na něco takového narazíte, nebojte se ozvat!

„Hospodské“ počty – první část

„Hospodské“ počty – první část

Každý návštěvník restaurace, hospody či jakéhokoliv jiného stravovacího zařízení se jistě setkal s tzv. „hospodskými počty“. Mnohému z Vás se stalo, že jste si objednali jídlo či pouhé pití a při placení jste zjistili, že Vám číšník nebo hospodský naúčtoval mnohem více než-li jste měli ve skutečnosti platit.

Bohužel někteří zákazníci, Vy, milí spoluobčané, se spoléháte na spravedlivé počty všech restauratérů, takže v žádném případě nepřepočítáváte jednotlivé položky na účtence.

O „Hospodské počty“ jde většinou v případech, kde si dotyčný kasírující připočte k účtu tzv. dýško. Pokud například máte platit ve skutečnosti 137 Kč a kasírující Vám řekne, že k zaplacení je účet ve výši 140 Kč. Zde již vzniká rozdíl 3 Kč a pokud toho udělají několika desítkám hostů denně, pak mají za den velice slušné spropitné.

Pokud se jedná o podniky, u nichž pracují Vaši známí nebo dokonce rodina, většinou k tomuto jevu nedochází. Existuje sice mnoho správních úřadů, kteří se za Vaše práva postaví, ale pocitu podvodu se bohužel již nikdy nezbavíte.

Je mnoho poctivých restauratérů a naštěstí je jich mnohem více, než těch nepoctivých. Ale již hodně z Vás se s takovouto křivdou setkalo, stejně jako se šizením míry nápoje nebo menší porce než jaké ve skutečnosti mají být.

Proto pokud na takovéto příkoří narazíte, okamžitě na to číšníka upozorněte. Řekněte jim, že Vaše pití na načepované pod míru. Porce, že vypadá mnohem menší, než jak je uvedeno na jídelním lístku a proto požadujete výměnu nápoje či před Vašimi zraky převážení hmotnosti porce objednaného jídla.