„Hospodské“ počty – první část

„Hospodské“ počty – první část

Každý návštěvník restaurace, hospody či jakéhokoliv jiného stravovacího zařízení se jistě setkal s tzv. „hospodskými počty“. Mnohému z Vás se stalo, že jste si objednali jídlo či pouhé pití a při placení jste zjistili, že Vám číšník nebo hospodský naúčtoval mnohem více než-li jste měli ve skutečnosti platit.

Bohužel někteří zákazníci, Vy, milí spoluobčané, se spoléháte na spravedlivé počty všech restauratérů, takže v žádném případě nepřepočítáváte jednotlivé položky na účtence.

O „Hospodské počty“ jde většinou v případech, kde si dotyčný kasírující připočte k účtu tzv. dýško. Pokud například máte platit ve skutečnosti 137 Kč a kasírující Vám řekne, že k zaplacení je účet ve výši 140 Kč. Zde již vzniká rozdíl 3 Kč a pokud toho udělají několika desítkám hostů denně, pak mají za den velice slušné spropitné.

Pokud se jedná o podniky, u nichž pracují Vaši známí nebo dokonce rodina, většinou k tomuto jevu nedochází. Existuje sice mnoho správních úřadů, kteří se za Vaše práva postaví, ale pocitu podvodu se bohužel již nikdy nezbavíte.

Je mnoho poctivých restauratérů a naštěstí je jich mnohem více, než těch nepoctivých. Ale již hodně z Vás se s takovouto křivdou setkalo, stejně jako se šizením míry nápoje nebo menší porce než jaké ve skutečnosti mají být.

Proto pokud na takovéto příkoří narazíte, okamžitě na to číšníka upozorněte. Řekněte jim, že Vaše pití na načepované pod míru. Porce, že vypadá mnohem menší, než jak je uvedeno na jídelním lístku a proto požadujete výměnu nápoje či před Vašimi zraky převážení hmotnosti porce objednaného jídla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *